Tuintrends 2024: Creëer je Perfecte Border 

Beplantingsplan

Ontdek de tuintrends van 2024

In 2024 beloven enkele opvallende tuintrends groenliefhebbers te inspireren. Deze trends combineren esthetische aspecten met duurzaamheid en benadrukken het toenemende belang van groen in ons dagelijks leven. Laten we eens uitgebreider kijken naar deze trends: 

1. Urban Jungle

De ‘Urban Jungle’ tuintrend is geïnspireerd door weelderige tropische landschappen, en deze stijl brengt de natuurlijke pracht van tropische planten naar je eigen tuin. Het draait allemaal om groenblijvende planten met levendige, frisgroene bladeren en grote, weelderige bladvormen. Om deze jungle-vibe te creëren, is bamboe een uitstekende keuze voor het omlijsten van je tuin. Andere indrukwekkende aanvullingen zijn vijgenbomen met hun herkenbare bladeren, evenals bananen- en palmbomen om die tropische sfeer te versterken. Vergeet ook niet de verschillende soorten grassen, waarbij de Miscanthus x giganteus ‘alligator’ met zijn unieke slangachtige bladtekeningen opvalt. Varens kunnen de finishing touch zijn en dragen bij aan de algehele uitstraling van je eigen Urban Jungle.  

Wat deze trend nog aantrekkelijker maakt, is dat het overvloedige groen bijdraagt aan het klimaat door verkoeling te bieden en regenwater te absorberen, wat in tijden van toenemende hitte en extreme regenbuien van cruciaal belang is. 

tuintrends 2024

2. Flower Explosion

De ‘Flower Explosion’ trend is een viering van kleur en biodiversiteit in je tuin. Binnen deze trend zijn er twee subcategorieën: 

Viva la Vida:

Deze stijl omvat een schitterende mix van bonte bloeiers in oranje, roze, geel, fuchsia en rood. Het draait hier om het zorgvuldig plannen van de bloeiperiodes van planten over de seizoenen, zodat je tuin het hele jaar door kleurrijk is. Alliums, vingerhoedskruid in een scala aan kleuren en dahlia’s, die hun welverdiende comeback maken, zijn uitstekende keuzes. Siergrassen zoals Karl Foerster voegen structuur en hoogte toe, waardoor de border nog aantrekkelijker wordt. 

Viva la Vida is één van de tuintrends van 2024

Serenity in Contrast:

Als je niet zo’n fan bent van uitbundige bonte kleuren maar wel houdt van een weelderige bloemenborder, past de trend ‘Serenity in Contrast’ beter bij jouw voorkeuren. Deze stijl beperkt het kleurenpalet tot zachte tinten van paars, blauw en wit, waardoor je tuin een dromerige en vriendelijke uitstraling krijgt. Salvia’s, Perovskia, pluimhortensia en Zilverkaars (Actaea simplex ‘White Pearl’) zorgen voor een rustige en verfijnde uitstraling, en bieden een alternatief voor liefhebbers van bloemen zonder de opvallende kleurexplosie

Serenity in Contrast is één van de tuintrends van 2024

3. Strandtuin

De ‘Strandtuin’ trend is geïnspireerd door de behoefte om het gevoel van een strandvakantie in je eigen achtertuin te creëren, vooral in het licht van de voortdurende impact van de coronapandemie. Deze tuinen kenmerken zich door planten met vergrijsd groen blad en weelderige siergrassen, die het geluid van een zachte zeebries nabootsen. In deze tuinen vind je doorgaans enkele bloeiende planten, vaak in één specifieke kleur, zoals geel of paars. Om de structuur van de tuin gedurende het hele jaar te behouden, worden dwergconiferen zoals de Pijnboom (Pinus mugo) en de Pinus leucodermis ‘Compact Gem‘ vaak gebruikt, omdat ze hun vorm en kleur behouden gedurende alle seizoenen. Door deze slimme beplantingskeuzes kun je altijd dat ontspannen vakantiegevoel in je eigen tuin hebben. 


Tuintrends 2024: Laat ons je tuin transformeren

In 2024 zijn deze tuintrends een geweldige manier om je tuin te vernieuwen, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan duurzaamheid en het klimaat. Kies de trend die het beste bij jouw stijl en voorkeuren past, en wij zorgen dat dit voor jou wordt gerealiseerd door middel van een beplantingsplan.  

  Ik wil graag het magazine ontvangen

  Moodboard toevoegen

  Tuinaanleg in Rotterdam door Hoveniersbedrijf Tim Kok

  Na de grondige renovatie aan de buitenkant van ons huis en een paar winterstormen werd het hoog tijd om de tuin op te knappen. We kwamen terecht bij Hoveniersbedrijf Tim Kok en dat bleek een goede keuze.

  - Marco en Marian

  De keuze viel al snel op Hoveniersbedrijf Tim Kok. Onze samenwerking werpt vruchten af en onze tuin ligt er prachtig bij

  - Hof van Heden

  Al sinds we in dit huis kwamen wonen was de achtertuin een doorn in het oog. Na lang nadenken over het ontwerp zijn we via een aanbeveling van vrienden bij Tim Kok terecht gekomen voor de realisatie.

  - Kenny & Anne

  We zijn blij dat we bij Hoveniersbedrijf Tim Kok terecht zijn gekomen en kijken terug op een prettige samenwerking.

  - Jan en Marjolein Voogt

  Margriet heeft zich heel goed ingeleefd in onze leefstijl en onze wensen. Het ontwerp was meteen raak, en had oplossingen waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.

  - Ad en Peggy Winckers