Herfsttuin: Voorbereiding en kleurrijke boomsoorten

Een betoverende herfsttuin

De herfst brengt een magische transformatie met zich mee in onze tuinen. Terwijl de bladeren veranderen in prachtige tinten en de lucht een verkoelende bries brengt, is het de perfecte tijd om je tuin voor te bereiden op het najaar. In deze blog delen we een complete gids voor het voorbereiden van je herfsttuin, aanbevolen bladverliezende bomen voor een kleurrijk spektakel, en handige tips om de schoonheid van je tuin gedurende de herfstmaanden te behouden.

Herfsttuin - tuinieren en kleurrijke bomsoorten

De tuin voorbereiden op de herfst: Een gids

De overgang van zomer naar herfst vereist enkele belangrijke stappen om je tuin te beschermen en voor te bereiden op de koudere maanden. Hier zijn enkele essentiële tips:

Een tuin vol herfstkleuren: Bomen en Planten

Een van de meest opvallende kenmerken van de herfsttuin zijn de schitterende kleuren van verschillende bomen. Afhankelijk van de omvang van je tuin, zijn er tal van boomsoorten die je een verbluffend palet van kleuren kunnen bieden. Dit kleurenpalet nemen wij mee in een beplantingsplan. Hier zijn enkele aanbevolen bomen die je tuin in een kleurspektakel kunnen bieden:

1. Japanse Esdoorn (Acer palmatum)

De Japanse esdoorn kleine meerstammige boom en is een van de meest iconische bomen in de herfst vanwege zijn spectaculaire bladverkleuring. De kleuren van de bladeren variëren van groen tot rood, paars, oranje en geel.

Herfsttuin - Japanse esdoorn

2. Amberboom (Liquidamber)

De Liquidamber heeft een kegelvormige of piramidale kroonvorm en een mooie, rechtopstaande stam. Deze boom heeft een felrode herfstkleur. Deze kleurtransformatie maakt de Liquidambar tot een favoriet in de herfstlandschappen en maakt het een gewilde boom voor tuinen en parken.

Herfsttuin - Liquidamber

3. Japanse Notenboom (Ginkgo biloba)

De Ginkgo biloba is een middelgrote tot grote boom. Tijdens de herfst veranderen de groene bladeren in prachtige geel of goudgele tinten. Een opvallend kenmerk van de Ginkgo is dat de bladeren vaak heel plotseling in korte tijd verkleuren en vervolgens in één keer naar beneden vallen, waardoor een gouden tapijt ontstaat.

4. Krentenboompje (Amelanchier)

Het krentenboompje is een kleine, meerstammige boom die geliefd is vanwege zijn veelzijdige schoonheid gedurende elk seizoen. Het toont witte bloesem in het voorjaar, levert eetbare bessen in de zomer, schittert met prachtige oranje-geel-rode herfstkleuren en werpt zijn bladeren af in de winter.

5. Fluweelboom (Rhus typhina)

De fluweelboom is een sierlijke struik of kleine meerstammige boom. De boom draagt bloemen in pluimachtige formaties en vertoont tijdens de herfst een opvallende mix van kleuren, waaronder rood, oranje, paars en geel, die zich met elkaar vermengen. Een ware toevoeging in de herfsttuin met een opvallend kleurrijk display.

(Extra) Genieten van je herfsttuin

Zelfs in de herfst kun je volop van je tuin blijven genieten met enkele eenvoudige toevoegingen. Vogelvoeders en vogelhuisjes zijn niet alleen een charmante decoratie, maar trekken ook levendig vogelleven aan, wat voor een vrolijke en natuurlijke sfeer zorgt. Daarnaast kun je met tuinverlichting je buitenruimte transformeren in een betoverende plek, zelfs wanneer de dagen korter worden. De zachte gloed van buitenverlichting brengt de herfstavonden tot leven en creëert een gezellige sfeer.

Tenslotte, om de koude avonden warm en uitnodigend te maken, overweeg het plaatsen van een vuurkorf, terrasverwarmer of buitenhaard. Deze warmtebronnen bieden niet alleen comfort maar voegen ook een vleugje romantiek toe aan je herfstige tuinervaring. Dus blijf niet binnen, maar stap naar buiten en geniet van je tuin in alle seizoenen, inclusief de herfst!


Laat ons jouw tuin transformeren!

Geen groene vingers, vrijwel geen tijd of simpelweg geen zin in het onderhouden van je tuin? Wij springen hier voor jou bij. Boek hier je onderhoudsbeurt.

  Ik wil graag het magazine ontvangen

  Moodboard toevoegen

  Tuinaanleg in Rotterdam door Hoveniersbedrijf Tim Kok

  Na de grondige renovatie aan de buitenkant van ons huis en een paar winterstormen werd het hoog tijd om de tuin op te knappen. We kwamen terecht bij Hoveniersbedrijf Tim Kok en dat bleek een goede keuze.

  - Marco en Marian

  De keuze viel al snel op Hoveniersbedrijf Tim Kok. Onze samenwerking werpt vruchten af en onze tuin ligt er prachtig bij

  - Hof van Heden

  Al sinds we in dit huis kwamen wonen was de achtertuin een doorn in het oog. Na lang nadenken over het ontwerp zijn we via een aanbeveling van vrienden bij Tim Kok terecht gekomen voor de realisatie.

  - Kenny & Anne

  We zijn blij dat we bij Hoveniersbedrijf Tim Kok terecht zijn gekomen en kijken terug op een prettige samenwerking.

  - Jan en Marjolein Voogt

  Margriet heeft zich heel goed ingeleefd in onze leefstijl en onze wensen. Het ontwerp was meteen raak, en had oplossingen waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.

  - Ad en Peggy Winckers