Wat kost een tuin aanleggen?

Waarschijnlijk is het een van de eerste vragen die op komt spelen wanneer je je aan het oriënteren bent voor een nieuwe tuin. Wat zijn de kosten voor de tuinaanleg? Wij brengen dit zo inzichtelijk mogelijk voor je. Het aanleggen van een tuin is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals van het aantal vierkante meters van de beschikbare buitenruimte, de wens en grootte van verschillende bouwkundige elementen en de materiaalkeuze. De gemiddelde prijs voor het aanleggen van een tuin kan dan ook variëren tussen €150 tot €400 euro per vierkante meter. Wil jij weten binnen welke prijscategorie jouw wensen vallen? Dat is afhankelijk van onderstaande factoren.

Factoren kosten tuinaanleg

Ook al heb je ongeveer hetzelfde aantal vierkante meters tuin als een goede vriend, dan kan het verschil in kosten nog steeds uit een lopen. Dat hangt af van een aantal factoren:

1. Grondwerk

De prijs voor de tuinaanleg is sterk afhankelijk van het grondwerk wat plaats moet vinden. Grondwerk is iets wat je op het eerste oog niet ziet, maar wel zeer belangrijk is voor de levensduur van de nieuwe tuin. Wil je bijvoorbeeld een nieuw terras, maar deze wel op de plek van het huidige terras laten plaatsen? Dan is er vaak al een goed zandbed aanwezig en hoeft er minder zand en grond aangevoerd en afgevoerd te worden. Dit vermindert de kosten. Vooraf inspecteren onze hoveniers het aantal uren wat aan het grondwerk moet worden besteed. Het grondwerk vormt immers de basis van je tuin.

2. De verdeling tussen ‘dode’ materialen en groen

Onder ‘dode’ materialen verstaan we bestratingsmateriaal, borderranden en bijvoorbeeld ook vlonders. De hoeveelheid van deze materialen bepalen de luxueuze uitstraling, maar ook de kosten van de tuin. Dode materialen zijn namelijk duurder dan het gebruik van groen, zoals een groot gazon. De verdeling tussen deze twee elementen speelt daarom een grote rol in de kosten voor de tuinaanleg. Evenals de wens voor een overkapping of een tuinhuis.

3. Bereikbaarheid tuin

In sommige gevallen is er een slechte bereikbaarheid naar de tuin. Misschien is er geen achterom, of echter alleen een smal achterpad waarmee de hoveniers de tuin kunnen bereiken. Het kan dan zijn dat er een kraan moet worden ingehuurd om materiaal over de woning te tillen.  

Ontdek de kosten voor de aanleg van jouw tuin

Het aanleggen van een tuin is een investering waar je veel woongenot voor terugkrijgt. Jouw budget bepaalt welk ontwerp we gaan realiseren. Het ontwerp vormt namelijk altijd de basis voor de tuinaanleg. Wil je geen nieuwe tuin, maar enkel een aantal elementen renoveren? Ook dat is mogelijk. Tijdens een afspraak bekijken we samen de wensen en mogelijkheden voor jouw buitenruimte. Plan nu vrijblijvend een afspraak met ons in en vanuit hier stellen wij een vrijblijvende offerte voor je op. Zo worden de precieze kosten voor de tuinaanleg of renovatie voor jou inzichtelijk.

Na de grondige renovatie aan de buitenkant van ons huis en een paar winterstormen werd het hoog tijd om de tuin op te knappen. We kwamen terecht bij Hoveniersbedrijf Tim Kok en dat bleek een goede keuze.

- Marco en Marian

De keuze viel al snel op Hoveniersbedrijf Tim Kok. Onze samenwerking werpt vruchten af en onze tuin ligt er prachtig bij

- Hof van Heden

Al sinds we in dit huis kwamen wonen was de achtertuin een doorn in het oog. Na lang nadenken over het ontwerp zijn we via een aanbeveling van vrienden bij Tim Kok terecht gekomen voor de realisatie.

- Kenny & Anne

We zijn blij dat we bij Hoveniersbedrijf Tim Kok terecht zijn gekomen en kijken terug op een prettige samenwerking.

- Jan en Marjolein Voogt

Margriet heeft zich heel goed ingeleefd in onze leefstijl en onze wensen. Het ontwerp was meteen raak, en had oplossingen waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.

- Ad en Peggy Winckers