Tuin snoeien in Januari

Tuin snoeien doe je in Januari

Januari is niet de drukste periode qua tuinonderhoud.

Winterbloeiende struiken als Hamamelis (toverhazelaar) stelen nu de show. Van midden winter tot begin voorjaar geeft hij kleur aan uw tuin! In prachtige kleurschakeringen van geel naar oranje-rood. Bovendien ruiken deze bloemen erg lekker. De bloeitijd kan variëren van enkele weken tot maanden, afhankelijk van het weer. Hoe strenger de winter, hoe later de bloei zal zijn.

Ook Prunus x serrualta ‘Autumnalis’ geeft fraaie witte winterbloemen. De cultivar ‘Autumnalis Rosea’ is een sierkers met lichtrose bloemen.

Wintergroene planten zorgen voor een warm en groen aanblik van de tuin in deze koude periode. Bijvoorbeeld Helleborus, zij bloeien nu in de kleuren lichtgroen, wit en roze. Winterbloeiende sneeuwklokjes (bolletjes) komen met hun kopjes nu boven de grond en staan practig in het gazon.

Decoreer met lege potten en plantenbakken uw buitenruimte. Eenjarige planten, als Winterheide en Bosviooltjes, geeft de tuinbeleving vanuit huis een impuls!

Bloedende soorten als Kiwi, Druif, Kastanje en Berk moeten beslist in begin januari (of eind december) worden gesnoeid, anders kunnen ze uit de wonden gaan bloeden.

Alle voorjaarsbloeiende struiken zoals Prunus, Forsythia en Ribes mogen beslist niet gesnoeid worden, want dan verwijdert u daarmee de bloemknoppen.

Knotwilgen, Dakplatanen, Hedera’s mogen nu gesnoeid worden. De gevoelige soorten, zoals de Vlinderstruik, Bolcatalpa, Bolacacia en Lavendel kunnen beter niet in de winter gesnoeid worden, maar in het voorjaar. Vorst kan namelijk schade veroorzaken aan de wond, zodat de tak kan afsterven.