Tuinplannen vormgeven in Maart

Hoveniersbedrijf Tim Kok

Tuinplannen vormgeven in Maart

Tuinplannen vormgeven! De veranderingen die u wilt doorvoeren moeten zachtjes aan vorm gaan krijgen anders is het straks te warm om de tuin aan te planten. Het is het beste uiterlijk begin april alle planten die verplaatst moeten worden op hun nieuwe plek te hebben staan. Met bamboe kunt u echter beter nog even wachten.

Snoeien

Snoeien is belangrijk voor de struikrozen, invriezen is nu geen probleem meer. Struikrozen snoeien we liever in maart omdat ze in de winter vaak nog wat bessen dragen en dan voeding geven voor de vogels. Eerst de oude dikke takken kort bij de grond snoeien. Daarna de vorm verfraaien door kruisende takken en takken die niet fraai zijn te snoeien. Snoei zo dat een oog naar buiten kan groeien. U kunt de meeste takken terugsnoeien tot ongeveer 3 ogen boven de grond. Leiplanten snoeien en de resterende takken goed vastzetten. Houdt wel ruimte zodat de bindmaterialen niet in de stengels groeien.
Winterheide kan worden gesnoeid zodat ze mooi gedrongen blijven.
Buddleia, Cornus, Cotoneaster en Hydrangea kunt u nog tot eind maart kort snoeien.

Vaste planten

Winterbescherming kunt u weghalen, maar houdt het wel bij de hand, want het kan nog steeds nodig zijn. U kunt alle vaste planten nu op 5 cm boven de grond afknippen en dus de oude stengels en resten van vorig jaar verwijderen. Pas wel op dat u de jonge uitlopers of knoppen niet beschadigd.

Tuintip de vijver

U mag in maart nog geen werkzaamheden aan de vijver uitvoeren. Controleer alleen of er geen schade door vorst ontstaan is opgetreden en houdt altijd de luchtvoorziening in de gaten.
Als u een nieuwe vijver wilt gaan aanleggen, dan kan dat prima in maart gebeuren of zeker de voorbereidingen daartoe.

Tuintip aanplanting

Heesters en bomen die bladverliezend zijn kunnen worden aangeplant of worden verplant. Bij vorstvrij weer kunt u ook allerlei vaste planten uitplanten. Alle soorten die pas na de maand mei bloeien kunt u nu nog verplanten en scheuren.

Tuintip algemeen

Het is het een goede tijd om compost of stalmest in de tuin onder te spitten. Doe dit niet te dicht bij de wortels van vaste planten of heesters. U kunt de grond ook los maken met een cultivator.

Wees zeer voorzichtig met spitten in de tuin als u in de buurt komt van soorten zoals Cortaderia, Gunnera en Paeonia en Yucca. Ze kunnen slecht tegen wortelschade en nog slechter tegen verplanten.

Als u Buxusranden heeft, bijvoorbeeld rond een rozentuin, steek dan elk jaar de wortels van de Buxus of enige afstand van de stam af. Buxus heeft de nare eigenschap veel voedsel uit de grond te trekken en dan komen de rozen te kort.

Als de border oud is geworden en nodig moet worden verjongd, steek dan alle vaste planten die in de zomer en in de herfst bloeien er uit. Scheur ze en plant de groeikrachtige scheuten die aan de buitenzijde zitten weer op. Ze kunnen er dan zeker weer drie jaar tegen en de bloei zal rijker zijn.

Controleer de tuin ook op onkruid. Vooral tijdens het spitten verwijdert u de lastige kweekgrassen en wortelonkruiden.

Na de grondige renovatie aan de buitenkant van ons huis en een paar winterstormen werd het hoog tijd om de tuin op te knappen. We kwamen terecht bij Hoveniersbedrijf Tim Kok en dat bleek een goede keuze.

- Marco en Marian

De keuze viel al snel op Hoveniersbedrijf Tim Kok. Onze samenwerking werpt vruchten af en onze tuin ligt er prachtig bij

- Hof van Heden

Al sinds we in dit huis kwamen wonen was de achtertuin een doorn in het oog. Na lang nadenken over het ontwerp zijn we via een aanbeveling van vrienden bij Tim Kok terecht gekomen voor de realisatie.

- Kenny & Anne

We zijn blij dat we bij Hoveniersbedrijf Tim Kok terecht zijn gekomen en kijken terug op een prettige samenwerking.

- Jan en Marjolein Voogt

Margriet heeft zich heel goed ingeleefd in onze leefstijl en onze wensen. Het ontwerp was meteen raak, en had oplossingen waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.

- Ad en Peggy Winckers