Tuin opruimen en snoeien in Oktober

Hoveniersbedrijf Tim Kok

Tuin opruimen en snoeien in Oktober

Tuintips oktober

Bomen: snoeien en bescherming
De sapstroom van veel bomen zal in deze periode nagenoeg stil staan. Door het snoeien van bomen in deze periode zal voorkomen worden dat de bomen gaan ‘bloeden’. De ideale tijd dus om te snoeien. Maar let op, er zijn uitzonderingen!

Meer informatie over de snoei van een bepaald type boom, of geeft u deze werkzaamheden graag in vakkundige handen? Bomen hebben een speciale verzorging nodig, welke belangrijk is voor de gezondheid en goede groei van een boom. Wij adviseren, inspecteren en snoeien. Boomverzorging, een specialisme van Hoveniersbedrijf Tim Kok!

Bescherm uw mediterrane bomen, zoals olijven en palmen tegen de winterse temperaturen. Wij adviseren u graag om uw kostbare bomen te beschermen tegen vorstschade. Dit kunnen eenvoudige en energiezuinige oplossingen zijn door het gebruik van een beschermingshoes, of het omwikkelen van een warmte lint rond de stam.
Tevens is het mogelijk uw exclusieve bomen in de winterperiode onder te brengen en te laten onderhouden door Hoveniersbedrijf Tim Kok.

Neem contact op voor meer informatie!

Gazon
Deze maand hoeft er minder gemaaid te worden. Het is belangrijk dat het gras niet te kort wordt, het gevolg zal anders zijn dat onkruid en mos sneller gaan groeien. De groei van gras zal stoppen bij 6 graden Celsius, daarentegen groeien onkruid en mos door tot het vriespunt! Verticuteren van het gras is ook deze maand nog mogelijk, maar sproeien zal niet nodig zijn. Verwijder afvallend blad met een hark. Dit afgevallen blad niet weggooien, maar gebruik het om de wortelkluit van uw planten, rozen en heesters af te dekken! Een laag van ongeveer 10 cm biedt voldoende bescherming.

Vaste planten
Uitgebloeide stengels van vaste planten kunt u nu nog wegsnoeien maar het best is om met de grove snoei tot het voorjaar te wachtten. Als u de afgestorven delen aan de plant laat zitten biedt dit nog bescherming tegen de vorst. Sommige uitgebloeide stengels bepalen zelfs het sfeerbeeld in de tuin en zijn het waard om te laten zitten. Denk bijvoorbeeld aan brandkruid (Phlomis), hortensia’s (Hydrangea), leverkruid (Eupatorium) en de bergamotplant (Monarda). Verwijder eenjarige zomerbloeiers die uitgebloeid zijn en het gat vult u met nieuwe potgrond. Een mooie plek om herfst- en winterbloeiers op deze plaats planten.

Bollen en planten
Ook in oktober kunnen vroegbloeiende bloembollen nog geplant worden. (bijvoorbeeld tulpen, narcissen, lelies, lenteklokjes en krokussen) De bol drie keer zo diep als zijn hoogte in de grond planten, is de vuistregel voor het planten van bloembollen. De zomerbloeiers zijn nu uitgebloeid. Gevoelige planten voor vorst zijn: Knolbegonia’s, gladiolen, dahlia’s, tijgerbloemen (Tigridia) en kuiflelie (Eucomis). Haal deze bollen voor het begint te vriezen uit de grond.

Vijver
Verwijder vóór de eerste vorst niet-winterharde waterplanten (waterhyacint!) uit de vijver. Zet deze in de winterperiode bijvoorbeeld op een vorstvrije en lichte plek in een emmer. Voorkom vallend blad in de vijver wat naar de bodem zakt en gaat rotten, door het spannen van netten boven het water.

Na de grondige renovatie aan de buitenkant van ons huis en een paar winterstormen werd het hoog tijd om de tuin op te knappen. We kwamen terecht bij Hoveniersbedrijf Tim Kok en dat bleek een goede keuze.

- Marco en Marian

De keuze viel al snel op Hoveniersbedrijf Tim Kok. Onze samenwerking werpt vruchten af en onze tuin ligt er prachtig bij

- Hof van Heden

Al sinds we in dit huis kwamen wonen was de achtertuin een doorn in het oog. Na lang nadenken over het ontwerp zijn we via een aanbeveling van vrienden bij Tim Kok terecht gekomen voor de realisatie.

- Kenny & Anne

We zijn blij dat we bij Hoveniersbedrijf Tim Kok terecht zijn gekomen en kijken terug op een prettige samenwerking.

- Jan en Marjolein Voogt

Margriet heeft zich heel goed ingeleefd in onze leefstijl en onze wensen. Het ontwerp was meteen raak, en had oplossingen waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.

- Ad en Peggy Winckers