De tuin in mei: Dit pak je aan!

Hoveniersbedrijf Tim Kok

De tuin in mei: Dit pak je aan!

Ah, mei, de maand waarin de natuur ontwaakt en onze tuinen tot leven komen! Het verse groen schiet uit de grond en de bloemen beginnen te bloeien. Het is hoog tijd om de tuinhandschoenen aan te trekken en aan de slag te gaan voor een prachtige tuin in mei. Een goed onderhouden tuin in mei is de sleutel tot het volop genieten van het voorjaarszonnetje. Hier volgt een overzicht van tuinonderhoudstaken die je deze maand kunt aanpakken.

Onkruid verwijderen: Zo gepiept!

Onkruid, de eeuwige strijd in elke tuin. Zorg ervoor dat je onkruid regelmatig onder controle houdt. Een handige praktische tip: Loop regelmatig door je tuin en trek telkens wat kleine stukjes onkruid weg. Zo blijft je tuin netjes bijgehouden en voorkom je dat het onkruid de overhand krijgt. Een paar minuutjes werk per keer kunnen je uren aan zwaar onderhoud besparen.

Een strakke tuin in de maand mei

Het perfecte gazon in mei

In mei groeit het gras als kool. Het is belangrijk om regelmatig te maaien, maar hou je aan deze tip: start het seizoen met een hogere maaihoogte om stress voor het gras te verminderen. Pas de hoogte geleidelijk aan naarmate het seizoen vordert. Over het algemeen is het aan te raden om het gras tot zo’n 5-7 centimeter hoogte te maaien. In het voorjaar groeit het gras snel, dus maai regelmatig om te voorkomen dat het te lang wordt. Let erop dat je niet meer dan een derde van de lengte van het gras afmaait bij elke maaibeurt.

Dit plant je in de tuin in mei

Mei is dé maand om nieuwe planten toe te voegen aan je tuin. De grond is goed opgewarmd en de kans op vorst is nihil, waardoor de planten de ideale start krijgen. Of je nu een paar nieuwe bloemen wilt toevoegen of de hele tuin opnieuw wilt inrichten, een beplantingsplan kan hierbij een enorme hulp zijn.

Dit kun je gemakkelijk zelf aanplanten

Zomerbollen: Zomerbollen worden meestal geplant in de maand mei. De kans op vorst is nu nagenoeg nihil en de grond is goed opgewarmd. Dit zijn enkele zomerbollen die nu kunnen worden aangeplant;

Dahlia’s
Gladiolen
Trommelstokjes (Allium Sphaerocephalon)

Planten in potten en bakken: Er gaat niets boven de levendigheid van een nieuwe zomerbloeier in een bak of pot. Het is een prachtige blikvanger om van te genieten, en een klusje dat je gemakkelijk zelf kunt oppakken in de maand mei. Als je jouw terras of balkon wilt opfleuren met kleurrijke accenten, zijn hier een paar mooie opties:

Afrikaanse lelie
Pluimspirea
Geraniums
Paradijsvogelplant

Tuin snoeien in mei: Hagen en uitgebloeide voorjaarsbloeiers

Hagen: Snoei de snelle groeiers zoals een liguster en verschillende coniferen. Door deze met regelmaat te snoeien moedig je de groei van nieuwe scheuten aan, waardoor een vollere en gezondere haag ontstaat. Minder snel groeiende hagen zoals de Taxus hebben maar één snoeibeurt per jaar nodig, Bijvoorbeeld in de zomermaand.

Voorjaarsbloeiers: Haal de uitgebloeide bloemen en eventuele dode of beschadigde takken weg. Dit stimuleert de groei van nieuwe scheuten en geeft een opgeruimde uitstraling aan de plant. Denk aan planten zoals de Rhododendron. Ook de uitgebloeide bloemen van voorjaarsbollen inclusief vruchtbeginsel kun je wegknippen. Zo kan de plant zijn energie opslaan in de bol voor het volgende bloeiseizoen.

Vijveronderhoud in de tuin in mei

Ook onze vijvers verdienen wat aandacht in mei. Dun de planten uit die te uitbundig groeien en overweeg om nieuwe planten toe te voegen voor wat extra variatie. De watertemperatuur is ideaal in deze maand, wat gunstig is voor de groei van waterplanten en het aanpassen van nieuwe aanwinsten aan hun omgeving. En als extraatje: waarom zou je geen leuke minivijver maken in een schaal of bak? Een perfecte toevoeging aan elke tuin!

Dit pak je aan in de tuin in mei

Lees ook: Tuinonderhoud in juni of tuinonderhoud in juli

Groene tuin maar geen groene vingers?

Wij nemen het onderhoud aan je tuin graag voor je uit handen. Vraag hier een onderhoudsbeurt aan.

Na de grondige renovatie aan de buitenkant van ons huis en een paar winterstormen werd het hoog tijd om de tuin op te knappen. We kwamen terecht bij Hoveniersbedrijf Tim Kok en dat bleek een goede keuze.

- Marco en Marian

De keuze viel al snel op Hoveniersbedrijf Tim Kok. Onze samenwerking werpt vruchten af en onze tuin ligt er prachtig bij

- Hof van Heden

Al sinds we in dit huis kwamen wonen was de achtertuin een doorn in het oog. Na lang nadenken over het ontwerp zijn we via een aanbeveling van vrienden bij Tim Kok terecht gekomen voor de realisatie.

- Kenny & Anne

We zijn blij dat we bij Hoveniersbedrijf Tim Kok terecht zijn gekomen en kijken terug op een prettige samenwerking.

- Jan en Marjolein Voogt

Margriet heeft zich heel goed ingeleefd in onze leefstijl en onze wensen. Het ontwerp was meteen raak, en had oplossingen waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.

- Ad en Peggy Winckers