Nazomeren doen we in September

Hoveniersbedrijf Tim Kok

Nazomeren doen we in September

Tuintips september

Qua weer is in de maand september van alles mogelijk. Prachtige nazomers zijn geen uitzondering maar ook koude en natte dagen kunnen het zomerse gevoel gauw verdrijven. Dit betekend voor de tuin dat er verschillende dingen moeten gebeuren, afhankelijk van het weer!

Gazon
In september moet er nog wel gemaaid worden maar het gras zal minder hard groeien. Belangrijk is dat het gras gesproeid wordt wanneer het droog wordt. Ook voor het aanleggen van nieuwe graszoden of het strooien van graszaad is het nu de ideale maand. Deze maand zullen de bladeren beginnen te vallen. Hark ze regelmatig weg. Voor het verwijderen van mos gaat u aan de slag met een verticuteermachine.

Vaste planten
Er is in de maand september nog veel warmte in de bodem dus is het een goede maand om te planten. Het wortelen zal snel gaan. Lage, vaste beplanting kan op 20 tot 25 centimeter afstand van elkaar worden gepoot. Ca 11 planten per vierkante meter is een goede regel. De plantafstand bij middelhoge beplanting is 35 tot 40 centimeter. Voor de plantafstand bij hoge planten is afhankelijk van de vorm waarin ze groeien. Bijvoorbeeld breed uitgroeiende planten met veel overhangend blad geef je minimaal per stuk een vierkante meter ruimte. Eenjarige zomerbloeiers moeten verwijderd worden en de ‘gaten’ die ontstaan vul je met nieuwe potgrond. Najaars- en winterbloeiers kunt u op deze plek planten, de prachtige herfstaster is een mogelijkheid!
Vergeet de zaden voor het volgende jaar niet om te oogsten! Deze moeten droog en donker bewaart worden.

Hagen
Ook deze maand kunnen hagen nog gesnoeid worden. Het is tevens een goede maand om nieuwe hagen te planten, voor de winter zijn intrek neemt hebben ze dan nog te kans om goed te wortelen, door de resterende warmte in de grond. Ze zullen dan geen problemen krijgen met hun vochtvoorziening en ademhaling.

Bollen en planten
Tijd om de voorjaarsbloeiende bloembollen (denk aan hyacinten, sneeuwklokjes, krokussen en tulpen) in de grond te doen! Een vuistregel voor de plantdiepte van bollen is: Drie keer zo diep als de hoogte van de bol. (lees eventueel het plantadvies op de verpakking) U doet er goed aan regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers zoals de begonia en de dahlia te verwijderen. Deze zullen dan langer doorbloeien.

Vijver
Let ook in september (zoals u deed in augustus) op de plantengroei in de vijver. U kunt vallend blad in uw vijver opvangen door netten boven het water te spannen.

Na de grondige renovatie aan de buitenkant van ons huis en een paar winterstormen werd het hoog tijd om de tuin op te knappen. We kwamen terecht bij Hoveniersbedrijf Tim Kok en dat bleek een goede keuze.

- Marco en Marian

De keuze viel al snel op Hoveniersbedrijf Tim Kok. Onze samenwerking werpt vruchten af en onze tuin ligt er prachtig bij

- Hof van Heden

Al sinds we in dit huis kwamen wonen was de achtertuin een doorn in het oog. Na lang nadenken over het ontwerp zijn we via een aanbeveling van vrienden bij Tim Kok terecht gekomen voor de realisatie.

- Kenny & Anne

We zijn blij dat we bij Hoveniersbedrijf Tim Kok terecht zijn gekomen en kijken terug op een prettige samenwerking.

- Jan en Marjolein Voogt

Margriet heeft zich heel goed ingeleefd in onze leefstijl en onze wensen. Het ontwerp was meteen raak, en had oplossingen waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.

- Ad en Peggy Winckers