Dwarrelend en prachtig verkleurend blad in November

Tuintips November

Dwarrelend en prachtig verkleurend blad. Echt genieten! Maar er komt nu meer en meer een einde aan de heerlijke herfst. Om de tuin voor te bereiden op de vorstperiode, die misschien wel gaat komen, zijn er een aantal dingen die u moet doen. Zo moeten sommige potten en planten binnen gezet worden om deze vorstperiode te overleven.

Gazon
In november zal het gazon niet meer groeien, maaien is in deze maand dan ook niet meer aan de orde. Gevallen blad kunt u van het gazon blijven verwijderen. Het is beter om tijdens vorst niet over het gazon te lopen.

Vaste planten
Vaste planten en heesters die niet volledig winterhard zijn, moeten ingepakt worden. Ze moeten beschermt worden tegen vorst. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Er zijn verschillende hoezen of doeken te krijgen die over de plant bevestigd kunnen worden, maar ze kunnen ook afgedekt worden tuinafval, stro of hooi. Kuipplanten naar binnen verhuizen.

Veel vaste planten bloeien juist in deze maand, sommige heesters krijgen bessen of hebben prachtige herfstverkleuringen.

Vijver
Voor het vriest is het de tijd om pompen en verlichting uit de vijver te verwijderen, mochten die erin zitten. Daarnaast kunt u nu ook de vijverbeplanting terug knippen.