10 herfsttips die u niet wilt missen!

1) Geniet van de herfst en van uw tuin.

‘De herfst is een tweede lente wanneer elk blad een bloem is.’ Albert Camus
Veel mensen kijken met gemengde gevoelens naar de herfst. Met bovengenoemde spreuk krijg je direct een andere kijk op de herfst. Dat is ook de bedoeling. De herfst is zo mooi. Geniet van de kleurenpracht in de natuur. Elk blad is anders. Al die kleuren. En ach, als die bladeren van de bomen vallen komen die kleuren alleen maar dichterbij… Het heeft nog zijn nut ook, maar dat leest u verderop in deze 10 herfsttips.

10 herfsttips die u niet wilt missen

2) De herfst is het ideale tijdstip om uw bomen te snoeien.

In deze periode zullen de sapstromen van veel bomen nagenoeg stil staan. Door in deze periode de bomen te snoeien voorkomt u dat de bomen gaan ‘bloeden’. De herfst is daarmee dus de ideale tijd om te snoeien. Maar let op, er zijn uitzonderingen!

3) Laat uw gazon rustig de winterslaap in gaan.

Het zal u niet verbazen dat u in de herfst nagenoeg geen gras hoeft te maaien. De groei van gras stopt namelijk bij 6 graden Celsius. Daarboven groeit het wel, maar u zult begrijpen dat het minder hard gaat dan in de zomer. Het is belangrijk dat het gras niet te kort wordt, het gevolg zal anders zijn dat onkruid en mos sneller gaan groeien. Onkruid kan namelijk nog wel groeien bij een temperatuur lager dan 6 graden. Zorg er dus voor dat het onkruid niet veel ruimte krijgt.

4) Pak vaste planten in.

Vaste planten en heesters die niet volledig winterhard zijn, moeten ingepakt worden. Ze moeten beschermt worden tegen de vorst. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Er zijn verschillende hoezen of doeken te krijgen die over de plant bevestigd kunnen worden, maar ze kunnen ook afgedekt worden met tuinafval, stro of hooi.

10-herfsttips-tuin-1

5) Maak uw vijver klaar voor de winter.

Verwijder vóór de eerste vorst niet-winterharde waterplanten (waterhyacint!) uit de vijver. Zet deze in de winterperiode bijvoorbeeld op een vorstvrije en lichte plek in een emmer. Voorkom vallend blad in de vijver wat naar de bodem zakt en gaat rotten, door het spannen van netten boven het water. Voor het vriest is het tevens de tijd om pompen en verlichting uit de vijver te verwijderen. Daarnaast kunt u nu ook de vijverbeplanting terug knippen.

6) Bloembollen kunnen nog geplant worden.

In de vroege herfst kunnen vroegbloeiende bloembollen nog geplant worden. (bijvoorbeeld tulpen, narcissen, lelies, lenteklokjes en krokussen). Plant de bol drie keer zo diep als zijn hoogte in de grond. Dit is de vuistregel voor het planten van bloembollen. De zomerbloeiers zijn nu uitgebloeid. Gevoelige planten voor vorst zijn: Knolbegonia’s, gladiolen, dahlia’s, tijgerbloemen (Tigridia) en kuiflelie (Eucomis). Haal deze bollen voor het begint te vriezen uit de grond.

7) Bescherm kostbare bomen.

Bescherm uw mediterrane bomen, zoals olijven en palmen tegen de winterse temperaturen. Laat u adviseren om uw kostbare bomen te beschermen tegen vorstschade. Dit kunnen eenvoudige en energiezuinige oplossingen zijn door het gebruik van een beschermingshoes, of het omwikkelen van een warmte lint rond de stam.
U kunt uw kostbare bomen ook laten overwinteren bij Hoveniersbedrijf Tim Kok. Wij verzorgen onderhouden uw bomen gedurende de gure maanden.

10-herfsttips-tuin-2

8) Bescherm uw buitenkraan.

Misschien meer een winter tuintip dan een herfsttip, maar toch… U heeft de buitenkraan nu immers niet of nauwelijks meer nodig. Het is daarom verstandig om uw buitenkraan af te sluiten. Zo voorkomt u vorstschade. Let tevens op eventuele beregeningsinstallaties. Mogelijk is het goed om die te laten klaarmaken voor de winter. Het is immers aardig vervelend wanneer u in het voorjaar weer gebruik wilt maken van de beregeningsinstallatie in de tuin en u er achter komt dat de beregeningsinstallatie kapotgevroren is.

9) Onderhoudsbeurt voor tuinmeubels.

In de winter zult u ongetwijfeld minder gebruik maken van uw tuinmeubels. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde onderdelen van uw tuinmeubels minder gebruikt worden. Hierbij valt met name te denken aan de scharnieren van bijvoorbeeld de stoelen. Wanneer u houten tuinmeubels heeft, is het verstandig om de scharnieren in te vetten. Daarnaast is het verstandig om bijvoorbeeld bij teakhouten tuinmeubels om de tuinmeubels een onderhoudsbeurt te geven. Hiervoor zijn speciale onderhoudssets te koop. Een aardige herfsttip aangezien u dan in het voorjaar weer optimaal van uw tuinmeubels kunt genieten. Laat dit eventueel door uw hovenier uitvoeren.

10) Controleer uw dakgoot.

Het is voor veel mensen een vaste prik om in het voorjaar en in het najaar de dakgoten uitgebreid schoon te maken. Het is immers een mooi moment om aan het einde van de herfst, wanneer alle bladeren van de bomen zijn gevallen, de dakgoot te ontdoen van alle bladeren. Een belangrijke tip is om tevens te controleren of de ‘spin’ nog op de opening van de regenpijp zit. Dit voorkomt een verstopte regenpijp. Even controleren dus…

Dit zijn een aantal herfsttips die u worden aangeboden door Hoveniersbedrijf Tim Kok. Laat ons weten wat u van deze herfsttips vind. Heeft u zelf nog herfsttips? Laat het ons weten! U kunt onder dit artikel uw reactie geven!


Download de digitale brochure van Hoveniersbedrijf Tim Kok

Download de digitale brochure van Hoveniersbedrijf Tim Kok.