De Botlek – Maart 2013 – MVO Tim Kok BV

‘Maatschappelijk ondernemen moeten meer bedrijven doen’

 
“Ondernemen vanuit een maatschappelijke betrokkenheid, dat zouden meer bedrijven moeten doen.” Tim Kok, hovenier uit Hoogvliet, werkt al een tijdje met clienten van de Pameijer en hoopt dat meer mensen zijn voorbeeld zullen volgen.

Door Marlieke van der Willik

HOOGVLIET – “We geven deze gehandicapte jongens het idee dat ze ook bij een gewoon bedrijf aan de slag kunnen en zij vinden het heel bijzonder dat ze gewaardeerd worden in een bedrijf”, vertelt Tim Kok. Het bedrijf van Tim bestaat uit zijn vrouw die de tuinen ontwerpt, collega Alex Hallema die een adviserende rol heeft en zes hoveniers.
Het bedrijf toont al sinds jaar en dag zijn maatschappelijke betrokkenheid. Tim: “Vanuit mijn christelijke achtergrond heb ik altijd al een zwak gehad voor mensen met beperkingen en zwakkeren in de samenleving. Zeven jaar geleden heb ik een ‘wajonger’ in dienst genomen. Die werkt nog steeds bij ons. Iedereen kan een steentje bijdragen aan het geluk van een ander. Je moet wel potentie hebben. Ik neem niet zomaar iemand aan.” Bij Pameijer vond Tim Kok twee jongens die ondanks hun beperking twee dagen per bij zijn hoveniersbedrijf kunnen werken. “We hebben een groot tuinproject bij de Stichting Zuidwester in Hellevoetsluis. Hier kunnen we hen goed gebruiken. Ze kunnen lekker hun gang gaan, op een kleinere tuin wordt dat een stuk moeilijker. We bekijken per project of we deze mensen kunnen gebruiken. We moeten er onze klanten natuurlijk ook niet mee belasten.” “Het vraagt wel wat meer van je bedrijf”, valt Alex Hallema Tim bij. “Gelukkig hebben we personeel dat heel goed met deze jongens om kan gaan en dit nog leuk vindt ook.”Tim hoopt door zijn verhaal te vertellen andere ondernemers te stimuleren om ook iets te doen voor de zwakkeren in de samenleving. “Er zit veel meer in die jongens dan je denkt!” Leendert, werkzaam als hovenier, kan dit alleen maar beamen: “Ik werk graag met ze samen. Er zit veel potentie in deze jongens en het is mooi om te zien hoe na een aantal dagen het zelfvertrouwen van deze jongens groeit.”Erwin van Prooijen, jobcoach bij de Pameijer, is blij met het ondernemersklimaat in Rotterdam en omstreken. “Ondernemers hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. De groensector is hier bewust mee bezig en een echte een koploper daarin.” Pameijer zoekt werkgevers die mensen met een beperking kansen willen bieden.

Erwin van Prooijen: “Het is een intensief maar mooi proces. Als je de cliënt koppelt aan de juiste persoon in het bedrijfsleven zie je het zelfrespect groeien. Het begint met werkervaring opdoen, maar met perspectief om later in loondienst te werken.” Geïnteresseerde bedrijven biedt Pameijer gratis een bedrijfsonderzoek aan. Meer informatie via Erwin van Prooijen: 06-22903517

PDF: MVO deweekkrant maart 2013


Download de digitale brochure van Hoveniersbedrijf Tim Kok

Download de digitale brochure van Hoveniersbedrijf Tim Kok.